Jak urządzić przyjęcie imieninowe pyszne i radosne?
Imieniny to zwyczaj uroczystego obchodzenia dnia, któremu patronuje konkretny święty lub błogosławiony, a którego imię nosi solenizant. Ten zwyczaj popularny jest w Polsce, ale także w Bułgarii, w Grecji, w Czechach i w Ukrainie. W innych krajach zamiast organizowania imprez imieninowych stawia się na celebrowanie rocznicy urodzin. W istocie nie ma znaczenia, czy wolicie obchodzić urodziny czy imieniny. Najważniejsze jest, by znaleźć powód do świętowania.
Popularne imieniny wypadają kilka razy do roku. Nie zawsze wiadomo, kiedy konkretna osoba planuje imieninowe przyjęcie. Na przykład Piotr mógłby świętować aż 34 razy w roku, a Maria – 27. Dzieje się tak, ponieważ każdy z tych dni ma innego patrona. Przyjęło się zatem, że obchodzimy imieniny tego dnia, który wypada po urodzinach. Nie wszyscy przestrzegają jednak tego zwyczaju, więc przygotowując przyjęcie imieninowe, lepiej wcześnie podać gościom dokładny termin. Osoby o popularnym imieniu muszą się jednak liczyć z nieoczekiwanymi wizytami. Z tego powodu dobrze jest mieć na podorędziu coś dobrego, czym można poczęstować gości – z powodzeniem mogą być to pralinki Raffaello. Ich wyrafinowany smak pasować będzie zarówno do aromatycznej herbaty, jak i mocnej kawy, której gorycz dodatkowo podkreśli.
Jak zrobić przyjęcie imieninowe
Jak szybko przygotować imieniny, by nie skończyło się na szaleństwie nieprzemyślanych zakupów i pospiesznym zapraszaniu gości? Liczy się przede wszystkim, by mieć pomysły na imieniny. Zastanówcie się, jak chcecie spędzić ten czas. Wolicie przyjęcie imieninowe w plenerze, czy raczej kameralne spotkanie w domu? Preferujecie obiad dla najbliższych czy huczną potańcówkę dla wielu osób? Plan to podstawa. Jednak niezależnie od tego, czy planujecie małe przyjęcie imieninowe w domu czy huczną imprezę imieninową w eleganckiej restauracji, pomysłów i sposobów, aby uczynić tę okazję wyjątkową może być naprawdę wiele. Nie powinno więc podczas przyjęcia imieninowego zabraknąć drobiazgów, które podkreślą uroczysty charakter spotkania. Takim drobiazgiem, dopasowanym kolorystycznie do pralinek Raffaello może być niebanalna ozdoba stołu w formie ascetycznego stojaka na kwiaty. Jak ją wykonać?Czytaj więcej: Najpiękniejsze podarunki zasługują na najlepszą oprawę. Pakowane prezentów kreatywnie i z klasą.
Pomysły na imieniny - niebanalna ozdoba stołu
To prawda, że diabeł tkwi w szczegółach. Zadbaj więc o nie przygotowując przyjęcie.
Oto, co będzie potrzebne, by wykonać stojak na kwiaty:
- opakowanie gliny samoutwardzalnej w kolorze białym;
- nożyk monterski;
- długa linijka;
- wałek do ciasta lub szklana butelka;
- folia spożywcza, mata do ciasta lub stolnica;
- suszone kwiaty lub ozdobne trawy, najlepiej w kolorze czerwonym;
- rurka metalowa lub inne narzędzie do wykonania dziurek;
- papier ścierny, tzw. wodny.
Krok 1
Przygotuj miejsce pracy, zabezpieczając stół folią spożywczą lub rozkładając na nim matę do ciasta, bądź tradycyjną stolnicę. Tak na wszelki wypadek, bo sama glina nie brudzi i nie zostawia plam, choć może się trochę kruszyć.
Krok 2
Wygnieć glinę, by pozbawić ją ewentualnych pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkuj ją tak, by uzyskać długi, w miarę prostokątny kawałek. Uwaga, nie może być to zbyt cienki kawałek. Najlepsza grubość to od 8 do 10 mm.
Krok 3
Wzdłuż dłuższego boku połóż linijkę i prowadząc nożyk przy krawędzi, odetnij długi kawałek gliny. Odmierz ok. 1,5 cm od równego brzegu i odetnij glinę z długiej strony. W ten sposób uzyskasz pasek gliny.
Krok 4
Pasek gliny ułóż na stole i zwiń w kształt przypominający precel. Zadbaj o to, by jedna strona była całkowicie gładka, by po wyschnięciu można było postawić stroik na stole. Tę część delikatnie ugnieć palcami, tak by była trochę szersza niż reszta paska. Dzięki temu stroik będzie stać stabilnie.
Krok 5
W przeciwległej do stopki miejscu wykonaj dziurki, w których umieścisz ozdobne trawy lub kwiaty. Całość pozostaw do wyschnięcia.
Krok 6
Po utwardzeniu gliny przeszlifuj papierem ściernym nierówności. W dziurki wstaw kwiaty i ustaw w kuszącym towarzystwie pralinek Raffaello.
Oto efekt pracy.