Kawa chemex – niezwykły smak w designerskim stylu
Chemex to kultowy zaparzacz do kawy. Zamienia codzienny rytuał w prawdziwe arcydzieło – wizualne i smakowe. Zobacz, jak można przygotować naprawdę wyjątkową kawę. Podczas serwowania dodaj praliny Giotto – efekt będzie piorunujący!
Ta szklana „karafka” to ikona świata kawy. Doskonale prezentuje się jako eksponat w Nowojorskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej i jako niebanalny dodatek w każdej kuchni. Wyróżnia się prostotą i wyjątkowym designem. A co najważniejsze…pozwala na przygotowanie naparu o zachwycającym smaku, aromacie i z odpowiednią dawką kofeiny. Odkryj magię kawy z chemexa!
Chemex kawa
Chemex jest nazwą prostego ekspresu do kawy. Wykonany jest ze szkła, zwieńczonego drewnianym uchwytem oraz elementami ze skóry. Jego budowa przypomina klepsydrę, a zatem składa się z dwóch części:
● górnej, w której należy umieścić papierowe filtry z mieloną kawą;
● dolnej, oddzielonej od górnej filtrem – to tu trafia świeżo przyrządzony napój.
Jak działa zaparzacz chemex do kawy?
Zaparzacz chemex, dzięki swojej formie tak naprawdę ma dwie funkcje – jest rodzajem drippera, ale również po zaparzeniu kawy jest tzw. serwerem, czyli dzbankiem, z którego możesz przelać kawę do swojej ulubionej filiżanki.
Jak parzyć kawę w chemexie?
Sam proces zaparzania kawy w chemexie to metoda przelewowa, w której doskonale sprawdzają się proporcje w ilości 60 g kawy na litr wody. Zatem, wybierając standardowy chemex o pojemności 6 filiżanek, najczęściej będzie to 30 g ziaren na pół litra wody. Dobrze jest wyposażyć się w elektroniczną wagę kuchenną oraz stoper. Ważne jest też odpowiedni poziom zmielenia kawy. Chemex posiada grube filtry, które wolno przepuszczają wodę, dlatego, biorąc pod uwagę sporą ilość kawy, powinna ona być zmielona równie grubo.
WSKAZÓWKA: Choć urządzenie wykonane jest ze szkła i tym samym jest neutralne smakowo, to już filtr może nadać kawie specyficzny posmak papieru. Dlatego jeszcze przed wsypaniem do niego kawy należy przelać go wrzątkiem.
Smak ma ogromne znaczenie w przypadku kawy i wszystkich dodatków do niej. Warto więc wzbogacić swoją kompozycję o słodki drobiazg – pralinę Giotto, dzięki której rytuał nie tylko parzenia, ale przede wszystkim picia kawy zmienia się w chwilę wyjątkowej przyjemności. Praliny możesz potraktować jak ozdobę filiżanki. Słodkiej kulce, położonej na spodeczku obok aromatycznej kawy, nie sposób będzie się oprzeć. Możesz również zaserwować je we wspólnym opakowaniu dla wszystkich gości. Klimat wokół takiej kawy będzie nieco mniej uroczysty, ale za to bardziej familiarny. Pralinka pasuje zarówno do espresso, jak i do kawy ozdobionej wzorem na spienionym mleku.
Czytaj więcej: Dzień nauczyciela - laurka, która chwyci za serce...