Chemex to kultowy zaparzacz do kawy. Zamienia codzienny rytuał w prawdziwe arcydzieło – wizualne i smakowe. Zobacz, jak można przygotować naprawdę wyjątkową kawę. Podczas serwowania dodaj praliny Giotto – efekt będzie piorunujący!

Ta szklana „karafka” to ikona świata kawy. Doskonale prezentuje się jako eksponat w Nowojorskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej i jako niebanalny dodatek w każdej kuchni. Wyróżnia się prostotą i wyjątkowym designem. A co najważniejsze…pozwala na przygotowanie naparu o zachwycającym smaku, aromacie i z odpowiednią dawką kofeiny. Odkryj magię kawy z chemexa!

Chemex kawa

Chemex jest nazwą prostego ekspresu do kawy. Wykonany jest ze szkła, zwieńczonego drewnianym uchwytem oraz elementami ze skóry. Jego budowa przypomina klepsydrę, a zatem składa się z dwóch części:
●    górnej, w której należy umieścić papierowe filtry z mieloną kawą;
●    dolnej, oddzielonej od górnej filtrem – to tu trafia świeżo przyrządzony napój.

Jak działa zaparzacz chemex do kawy?

Zaparzacz chemex, dzięki swojej formie tak naprawdę ma dwie funkcje – jest rodzajem drippera, ale również po zaparzeniu kawy jest tzw. serwerem, czyli dzbankiem, z którego możesz przelać kawę do swojej ulubionej filiżanki. 

Jak parzyć kawę w chemexie?

 Sam proces zaparzania kawy w chemexie to metoda przelewowa, w której doskonale sprawdzają się proporcje w ilości 60 g kawy na litr wody. Zatem, wybierając standardowy chemex o pojemności 6 filiżanek, najczęściej będzie to 30 g ziaren na pół litra wody. Dobrze jest wyposażyć się w elektroniczną wagę kuchenną oraz stoper. Ważne jest też odpowiedni poziom zmielenia kawy. Chemex posiada grube filtry, które wolno przepuszczają wodę, dlatego, biorąc pod uwagę sporą ilość kawy, powinna ona być zmielona równie grubo. 


WSKAZÓWKA: Choć urządzenie wykonane jest ze szkła i tym samym jest neutralne smakowo, to już filtr może nadać kawie specyficzny posmak papieru. Dlatego jeszcze przed wsypaniem do niego kawy należy przelać go wrzątkiem.

Smak ma ogromne znaczenie w przypadku kawy i wszystkich dodatków do niej. Warto więc wzbogacić swoją kompozycję o słodki drobiazg – pralinę Giotto, dzięki której rytuał nie tylko parzenia, ale przede wszystkim picia kawy zmienia się w chwilę wyjątkowej przyjemności. Praliny możesz potraktować jak ozdobę filiżanki. Słodkiej kulce, położonej na spodeczku obok aromatycznej kawy, nie sposób będzie się oprzeć. Możesz również zaserwować je we wspólnym opakowaniu dla wszystkich gości. Klimat wokół takiej kawy będzie nieco mniej uroczysty, ale za to bardziej familiarny. Pralinka pasuje zarówno do espresso, jak i do kawy ozdobionej wzorem na spienionym mleku.

Chemex – ile kawy

Chemex dostępny jest w kilku rozmiarach:

•    chemex 6 filiżanek;
•    chemex 10 filiżanek; 
•    chemex 3 filiżanki.

Możesz więc wybrać idealnie taki, jaki sprawdzi się w twoim domu. 

Chemex – filtry

Bardzo ważnym elementem są filtry chemexa, przez które parzy się kawę. Wykonane są ze specjalnego papieru, grubszego niż standardowy używany w ekspresach przelewowych. Dzięki temu podczas parzenia z naparu usuwane są olejki zawarte w kawie. Filtry dostępne są w różnych opcjach: składane w kwadrat – dla Chemexa na 6-8 filiżanek, okrągłe – na 6-8 i stożkowe na 3 filiżanki. Najlepiej jednak kupić papierowe okrągłe filtry do Chemexa. Są one o około 20-30 proc. grubsze od standardowych filtrów, a specjalny materiał, z którego są wykonane zapobiegają przedostaniu się fusów oraz osadu do filiżanki kawy. W rezultacie kawa jest wyjątkowo aromatyczna i nie ma w sobie goryczy. Filtry występują w dwóch kolorach: brązowym i białym. Barwa uzależniona jest od metody obróbki papieru, więc wybór należy do Ciebie.

Ciekawostka!
Czy wiesz, że…
Kawę z Chemex’u pije James Bond w powieści „From Russia, with love” a także tytułowa Rosemary z filmu Romana Polańskiego „Dziecko Rosemary”.

Chemeks kawa – jaka najlepsza?

Aby otrzymać aromatyczny i smaczny napar, musisz postawić na kawę dobrej jakości. W przypadku przyrządzania kaw tą metodą idealnie sprawdzą się ziarna palone na jasno. Warto też zainwestować we własny młynek. Pamiętaj, że gotowa zmielona kawa najprawdopodobniej będzie rozdrobniona zbyt mocno, a wtedy drobinki nie przepuszczą wody i kawa się nie zaparzy. Warto też znaleźć ziarna kawy, które były palone maksymalnie pół roku temu. Te, które są dłużej przechowywane, nie zapewnią już odpowiedniego smaku i aromatu.

Kawę z chemeksu można oczywiście serwować nie tylko czarną. Sprawdzi się do niej także dodatek mleka czy śmietanki. Mocna kawa podana ze spienionym mlekiem w przezroczystej filiżance jest doznaniem nie tylko smakowym, ale także ucztą dla wzroku. Rytuał picia kawy jest szczególnie przyjemny, gdy zadbamy o liczne detale, w tym m.in. świeże kwiaty. 

WSKAZÓWKA: 
Kawy, które najlepiej sprawdzą się w chemexie, to te o owocowym, cytrusowym, lekkim profilu smakowym. Przy tej metodzie parzenia właśnie te smaki będą szczególnie dobrze podkreślone.

A do nich idealnie pasuje orzechowa słodycz pralin Giotto. Lekko cytrusowy smak kawy doskonale przełamuje aromat orzechów laskowych. Do tego delikatny krem zamknięty w chrupiącej, waflowej kuleczce – to połączenie pasuje idealnie do wyrafinowanej świeżo zaparzonej kawy najlepszej jakości. A do tego tak zaserwowana pralina doda twojej kompozycji elegancji. 
 

Parzenie kawy w Chemexie – krok po kroku.


Parzenie kawy przy użyciu chemexu jest bardzo proste. Jak więc zapewnić sobie wyjątkowe doznania smakowe i zapachowe? Przedstawiamy propozycję przepisu na pyszny rytuał! 

1.    Przygotuj ziarna kawy – na każde 100 ml wody powinno przypadać od 6 do 10 gram kawy. Zmiel je za pomocą młynka.
2.    Załóż papierowy filtr – pamiętaj, aby był odpowiedni!
3.    Wsyp kawę do filtra – zwróć przy tym uwagę, aby była równomiernie rozłożona po całej jego powierzchni. 
4.    Zalej całość gorącą wodą – rób to powoli. Jednocześnie dopilnuj, aby temperatura wody mieściła się w granicach od 80 do 95 stopni Celsjusza.
5.    Zaserwuj kawę w ulubionych filiżankach i podaj do niej praliny Giotto.
 

Chemex – przepis


Pamiętaj, że kawa to nie tylko sztuka doboru najwyższej jakości świeżo palonych ziaren i umiejętność jej przyrządzania. Aby cieszyć się pełnią smaku, warto zadbać o odpowiednią zastawę i… słodki poczęstunek. Podstawą dekoracji niech będzie beżowy, różowy lub szary obrus. Sprawdzą się idealnie pastelowe kolory. Zatroszcz się także o eleganckie drewniane lub marmurowe podkładki – na nich kawa, a do niej praliny Giotto, zaprezentują się znakomicie!

Ciekawostka!
Chemex do kawy wymyślił Peter Schlumbohm w USA w 1941 r. Niemiecki chemik i wynalazca był przedstawicielem tzw. ruchu „New Kitchen” we wzornictwie (przedstawiciele „New Kitchen” uważali, że kuchnia to swoiste laboratorium chemiczne). Przy tworzeniu swojego ekspresu do kawy inspirował się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym przez chemików (kolbą stożkową) oraz niemiecką modernistyczną sztuką użytkową. Od tamtej pory podbił światowy rynek kawoszy i jest uznawany za jedną z najpopularniejszych alternatywnych metod parzenia kawy.
 

 

 

Inne inspiracje

Poczuj smak chwili zapomnienia…

Filiżanka aromatycznej kawy w doborowym towarzystwie pozwala zanurzyć się w świat błogiego relaksu. Ten płynny rarytas zasługuje więc wyjątkową oprawę i słodki dodatek w postaci... Giotto.

Czytaj więcej
Zobacz wszystkie

Sprawdź wyjątkowe okazje