Stół na Boże Narodzenie – oprószony złotą magią Ferrero Rocher

Stół świąteczny na Boże Narodzenie odgrywa szczególną rolę, dlatego należy poświęcić jego dekoracji najwięcej uwagi. Wybór zastawy oraz ozdób jest właściwie nieograniczony – zależy tylko od naszych preferencji i ogólnego wystroju wnętrza. To wszystko powinno do siebie pasować. Obrus, podtalerze, serwetki, świece, stroik, bombki i… złote akcenty w postaci pralinek Ferrero Rocher – sprawdzą się idealnie jako dekoracje.

Jak udekorować stół na Boże Narodzenie? – poznaj 5 sprawdzonych pomysłów!


1. Bombka z imieniem i słodki akcent na początek – stół świąteczny na Boże Narodzenie

Jak nakryć stół na Boże Narodzenie? Przygotowanie zacznij od obrusa. Do wyboru masz zarówno klasyczny biały, jak i kolorowy. Może być gładki – np. w kolorze dominujących ozdób choinkowych, ale również zdobiony zielonymi choinkami lub gwiazdkami. Drugim ważnym elementem jest zastawa. Powinna być elegancka. Dawniej, w wielu polskich domach znajdował się komplet talerzy i półmisków wyjmowanych z kredensów tylko „od święta”. Dziś wolimy nowocześniejsze rozwiązania i zmieniamy charakter stołu głównie dodatkami. Jeśli postawisz np. na bardzo modne obecnie kamionkowe talerze, bez trudu dobierzesz do nich odpowiednie dekoracje. Do tego równo ułożone złote sztućce, a całość od razu nabierze odświętnego charakteru. Przy wigilijnym stole w wielu polskich domach zasiadają liczne rodziny. Boże Narodzenie jest okazją do tego, by spotkać się w większym gronie. Rodzice, dzieci, wnuki, rodzeństwo, teściowie, ciotki, wujkowie, cioteczni bracia i siostry – bywa, że do przygotowania masz kilkanaście lub nawet ponad 20 nakryć. Wygodnie i elegancko możesz wówczas wskazać naszym gościom, które miejsce przy stole mogą zająć. Przygotowanie winietek to rozwiązanie bardziej ślubne. Stół na Wigilię wymaga akcentów świątecznych. Na każdym z nakryć możesz więc położyć niewielką, złotą bombkę z napisanym na niej imieniem gościa. Jako zawieszkę wykorzystaj ozdobną wstążkę z jedwabnego materiału, która doda szyku i elegancji. Z kolei na skraju talerza połóż dwie praliny Ferrero Rocher. Będą słodką zapowiedzią uroczystej kolacji.

Pamiętaj, by nakryć było więcej niż gości!
Na stole wigilijnym ustawia się o jedno nakrycie więcej niż wynosi liczba zgromadzonych osób. To dodatkowe miejsce przeznaczone jest dla niezapowiedzianego gościa, a zwyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku. Wierzono wówczas, że na wieczerzy pojawiają się dusze zmarłych. To właśnie dla nich przygotowywano nakrycie, przy którym nikt nie siadał.

Pamiętaj o tym:
To detale sprawiają, że stół na Boże Narodzenie wygląda bardzo klimatycznie, a goście czują się przy nim, jak na wytwornym przyjęciu:
  • Każdej osobie przy stole zapewnij odpowiednią ilość miejsca – przygotuj
przestrzeń 60x40 centymetrów dla jednego gościa;
  • Dekoracje, choć ważne, nie powinny zajmować całej przestrzeni stołu. Pozostaw odpowiednią ilość miejsca na potrawy, które same w sobie również potrafią być ozdobą.
  • Zwróć uwagę na bezpieczeństwo – uważaj szczególnie na świece;
  • Ułóż sztućce w odpowiedni sposób – po prawej stronie łyżka, a bliżej talerza nóż, natomiast po lewej stronie widelec. Nad talerzami umieść małą łyżeczkę.
 
2. Stroiki na stół na Boże Narodzenie

Jedną z najbardziej popularnych i zarazem ulubionych dekoracji na Boże Narodzenie jest stroik. Jak przygotować oryginalną kompozycję, która zachwyci gości?

Postaw na elegancki minimalizm. Przystrojony stół na Boże Narodzenie to swego rodzaju tradycja. Minęły jednak czasy, gdy stawiało się wielkie stroiki z igliwia, na których układano stosy wielokolorowych bombek. Dziś mniej znaczy więcej. Wyrafinowaną kompozycję możesz stworzyć dosłownie z kilku dobrze dobranych przedmiotów. Jak udekorować stół na Wigilię? Wystarczy, że kupisz gotową obręcz w kolorze złotym i przymocujesz ją do niewielkiego ceramicznego naczynia. Możesz je również pomalować na złoto lub dobrać odpowiednie w sklepie. Do obręczy przymocuj w dwóch miejscach naturalne gałązki, niewielkie szyszki, zielone rośliny i odrobinę charakterystycznego igliwia. Aby stroik był nomen omen „wysmakowany” – dołóż do niego dosłownie 2-3 niewielkie bombki w kolorze złotym i kilka pralin Ferrero Rocher. Taka dekoracja nie zajmie dużo miejsca na stole, a do tego będzie pięknie wyglądała przez całe święta.

3. „Oszaleli Anieli” – ozdoby świąteczne na stół boże narodzenie

Stół świąteczny w Boże Narodzenie może być zadaniem nie tylko dla Ciebie. Jeśli chcesz do przygotowań włączyć całą rodzinę, przyjaciół lub sąsiadów, możesz zaproponować im wspólne przygotowanie ozdób. Każdy – bez względu na wiek – może zrobić swojego aniołka origami, a Ty znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak ubrać stół na Wigilię. Taka wspólna praca to doskonała okazja do integracji i wprowadzenia świątecznego klimatu w domu. Przygotuj potrzebne rzeczy. Zapal świece, poczęstuj gości pralinami Ferrero Rocher i do dzieła!

Do wykonania aniołków będziecie potrzebować:
  • białe i złote kartki formatu A4,
  • niewielkie drewniane koraliki,
  • złotą wstążkę jako zawieszkę,
  • białą lub złotą cienką nić,
  • igłę,
  • klej do papieru,
  • klej na gorąco,
  • ołówek,
  • linijkę,
  • nożyczki.

Jak udekorować stół świąteczny na Boże Narodzenie? Zrób to sam!
Na dłuższych bokach kartki formatu A4 zaznacz delikatnie ołówkiem punkty co centymetr. Następnie zagnij papier przy pomocy linijki, tak by stworzyć harmonijkę. Teraz przetnij kartkę na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie zagnij górną część harmonijki tak, by powstało skrzydło aniołka. Zrób to na obu połówkach kartki. Prawie gotowe.


Teraz nawlecz na igłę nitkę w kolorze kartki – białą lub złotą. Delikatnie przebij ją przez wszystkie zakładki harmonijki w miejscu, gdzie skrzydła łączą się z sukienką aniołka.

Nawlecz koralik na tasiemkę, wstążkę lub sznurek. Na górze główki zrób pętelkę, a na dole pozostaw dłuższy kawałek, by przymocować głowę do reszty ciała. Teraz dokładnie sklej dwie połowy aniołka – wzdłuż jego sukienki. Pośrodku – pomiędzy kartkami – umieść sznurek, wstążkę lub tasiemkę z przymocowaną głową. Gotowe!

Tak wykonana dekoracja będzie idealną ozdobą świątecznego stołu. Możesz zgromadzić aniołki na środku, wraz z pralinami Ferrero Rocher, a następnie zaproponować gościom, by po kolacji wigilijnej zabrali dekoracje na pamiątkę do domu. Taki miły akcent będzie przypominał im ciepłe chwile przy świątecznym stole w Twoim domu.
 

Nie wszystkie tradycje przetrwały!
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak przed wiekami obchodzono Boże Narodzenie? Czy przystrajano domy i w jaki sposób? Nasi przodkowie pod wigilijny stół chowali m.in. bronę i kosę… Przeróżne narzędzia do pracy w polu. Wierzono, że dzięki temu plony będą obfite, a gospodarstwo chronione przed klęskami naturalnymi. Ponadto nogi stołu należało obwiązać sznurem lub łańcuchem, by „chleb się trzymał domu”, czyli żeby zatrzymać dobrobyt.

 
4. Stroik na stół – Boże Narodzenie. Mech zamiast choinki

Choinka. Kiedyś nie było bez niej Bożego Narodzenia w Polsce. Z roku na rok coraz więcej osób rezygnuje jednak z tego świątecznego drzewka. Motywacją dla jednych jest ekologia, dla innych pragmatyzm. Jedno jest pewne – przystrojone drzewko nie jest dziś niezbędne. Z powodzeniem można je zastąpić na przykład ciekawą dekoracją z mchu. Potrzeba tak niewiele, a tak dużo zmienia. Jak zrobić stroik na stół na Boże Narodzenie? Wykonanie jest bajecznie proste. Wystarczy ułożyć na paterze – najlepiej złotej – dużą ilość ozdobnego mchu. Wysoka warstwa zieleni posłuży jako podstawa dla świec i własnoręcznie wykonanych miniaturowych choinek. Te przygotuj z patyków do szaszłyków. Pomaluj je na ciemny brąz i obklej u góry mchem. Pamiętaj, by zachować przy tym klasyczny kształt jodły lub świerka. Wbij patyki w podłoże po jednej stronie dekoracji. Po drugiej ustaw 3 wysokie świece – mogą być białe lub w kolorze ecru. Na środku zostaw miejsce na coś naprawdę wyjątkowego, co przykuje uwagę gości – dużą, świąteczną pralinę Ferrero Rocher. Wygląda ona trochę jak elegancka bombka, a trochę jak wspaniały prezent. Wyeksponowana w centralnym punkcie skromnego, zielonego stroika – dosłownie olśniewa

5. Geometryczna elegancja – jak ozdobić stół na Wigilię

Nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie ozdoby na stół na Boże Narodzenie w tym roku? Nie martw się – mamy też pomysł na bardzo szybką, prostą i szykowną kompozycję. Wystarczy dosłownie kilka tekturowych kartek w kolorze złotym, cienki sznurek i… praliny Ferrero Rocher. Ustaw piękną świąteczną choinkę lub ozdobne pudełko z pralinami na środku stołu – centralnie pod lampą, a następnie umocuj na żyrandolu kilka lub kilkanaście geometrycznych ozdób, które w mig przygotujesz. Znajdź w internecie szablon do przygotowania takich prostych kształtów. Wytnij, sklej i zawieś nad pralinami. Szybko, sprawnie i bardzo wytwornie zaprezentuje się Twój stół. Taka dekoracja nie zajmie też na nim dużo miejsca, więc bez problemu postawisz świąteczne potrawy i zastawę dla gości.
 

Boże Narodzenie nie jedno ma imię
Na świecie znane są przeróżne zwyczaje związane z tym świętem. Łamanie się opłatkiem – doskonale znane w naszych domach – spotykane jest także w Czechach, na Litwie, Białorusi, Ukrainie i we Włoszech. W Boliwii na msze wigilijną przychodzi się z kogutem, ponieważ wierzy się, że kogut jako pierwsze zwierzę obwieścił narodziny Chrystusa. W Japonii z okazji Bożego Narodzenia jada się smażonego kurczaka i kruche ciasto truskawkowe. W Armenii natomiast tradycyjny posiłek składa się ze smażonej ryby, sałaty i szpinaku.

Inne inspiracje

Prezent na Walentynki dla Chłopaka. Przez Raffaello do serca…

Jest taki dzień w roku, kiedy świat realny łączy się ze światem magii. Zakochani spacerują nad chmurami, w powietrzu unosi się zapach miłości, a każdy pocałunek ma słodki smak szczęścia i…Raffaello. Podaruj oryginalny prezent ukochanemu i spraw, by Walentynki stały się wyjątkowe.

Czytaj więcej

Panieński nad jeziorem… w tafli złota

Wieczór panieński to ważne wydarzenie dla niemal każdej przyszłej panny młodej. Aby stał się magiczny i wyjątkowy, możesz go zorganizować w pięknych okolicznościach przyrody z…pralinami Ferrero Rocher.

Czytaj więcej
Zobacz wszystkie

Sprawdź wyjątkowe okazje