Stół na Boże Narodzenie – oprószony złotą magią Ferrero Rocher
Jak udekorować stół na Boże Narodzenie? – poznaj 5 sprawdzonych pomysłów!
1. Bombka z imieniem i słodki akcent na początek – stół świąteczny na Boże Narodzenie
Jak nakryć stół na Boże Narodzenie? Przygotowanie zacznij od obrusa. Do wyboru masz zarówno klasyczny biały, jak i kolorowy. Może być gładki – np. w kolorze dominujących ozdób choinkowych, ale również zdobiony zielonymi choinkami lub gwiazdkami. Drugim ważnym elementem jest zastawa. Powinna być elegancka. Dawniej, w wielu polskich domach znajdował się komplet talerzy i półmisków wyjmowanych z kredensów tylko „od święta”. Dziś wolimy nowocześniejsze rozwiązania i zmieniamy charakter stołu głównie dodatkami. Jeśli postawisz np. na bardzo modne obecnie kamionkowe talerze, bez trudu dobierzesz do nich odpowiednie dekoracje. Do tego równo ułożone złote sztućce, a całość od razu nabierze odświętnego charakteru. Przy wigilijnym stole w wielu polskich domach zasiadają liczne rodziny. Boże Narodzenie jest okazją do tego, by spotkać się w większym gronie. Rodzice, dzieci, wnuki, rodzeństwo, teściowie, ciotki, wujkowie, cioteczni bracia i siostry – bywa, że do przygotowania masz kilkanaście lub nawet ponad 20 nakryć. Wygodnie i elegancko możesz wówczas wskazać naszym gościom, które miejsce przy stole mogą zająć. Przygotowanie winietek to rozwiązanie bardziej ślubne. Stół na Wigilię wymaga akcentów świątecznych. Na każdym z nakryć możesz więc położyć niewielką, złotą bombkę z napisanym na niej imieniem gościa. Jako zawieszkę wykorzystaj ozdobną wstążkę z jedwabnego materiału, która doda szyku i elegancji. Z kolei na skraju talerza połóż dwie praliny Ferrero Rocher. Będą słodką zapowiedzią uroczystej kolacji.