Misa na pralinki – ażurowe arcydzieło

Jak wykonać dekorację?

Misa na pralinki – ażurowe arcydzieło

Przekąski serwowane podczas przyjęcia wymagają odpowiedniej oprawy. Liczy się nie tylko to, co podacie na stół, ale też, jak to podacie. Jeśli macie trochę czasu i… sznurka, to nie kupujcie kolejnych miseczek, pater i talerzy. Podejmijcie wyzwanie i samodzielnie wykonajcie naczynie, które będzie stanowić godną oprawę dla pralinek Raffaello. Ale i Giotto odnajdą się w nich świetnie.

Wykonanie ażurowej miski na pralinki nie wymaga specjalnych zdolności manualnych. Jeśli brak naczyń na smakołyki jest dojmujący, zaproś przyjaciół i wspólnie stwórzcie kilka oryginalnych naczyń. Każde z nich będzie niepowtarzalne, razem złożą się na niebanalny komplet. A podczas takiego roboczego spotkania od razu możecie kolejny raz przekonać się, że Raffaello smakują tak wyśmienicie, jak wyglądają.
 

Zanim zaczniemy pracę, przygotuj niezbędne materiały:

jutowy lub bawełniany sznurek (może być ozdobny np. z połyskującą nitką) naczynie stanowiące formę dla misy folia do żywności utwardzacz do tkanin dodatkowe naczynie na utwardzacz nożyczki pralinki Raffaello

Krok 1

Oto lista rzeczy potrzebnych, aby wykonać ażurowe naczynie:

  • jutowy lub bawełniany sznurek (może być ozdobny np. z połyskującą nitką)
  • naczynie stanowiące formę dla misy
  • folia do żywności
  • utwardzacz do tkanin
  • dodatkowe naczynie na utwardzacz
  • nożyczki
  • pralinki Raffaello

Krok 2

Przygotuj miejsce pracy. Zabezpiecz je, wykładając wcześniej folią.

 

Krok 3

Utwardzacz do tkanin przelej do niewielkiego naczynia.

Krok 4

Naczynie stanowiące formę ażurowej misy również owiń folią. Aby wiedzieć, jak wiele sznurka będziesz potrzebować, wykonaj przymiarkę. Formę postaw do góry nogami i wstępnie owiń ją sznurkiem, zachowując kształt formy. Utnij właściwą długość sznurka.

Krok 5

Odcięty kawałek zanurz w utwardzaczu. Następnie owiń go wokół zabezpieczonej folią formy. Zadbaj o to, by kolejne warstwy sznurka nachodziły na siebie. Dzięki temu, po utwardzeniu (czas utwardzania sprawdź na opakowaniu preparatu), ażurowe naczynie będzie mieć ciekawszy kształt i będzie stabilniejsze. Na koniec całość dodatkowo potraktuj utwardzaczem.

Krok 6

Ostatni krok to zdjęcie utwardzonego naczynia z formy. Trzeba to robić dellikanie, upewniając się, że żaden fragment sznurka nie jest jeszcze miękki.

Krok 7

Najprzyjemniejszy etap pracy to wypełnienie misy pralinkami Raffaello i pochwalenie się znajomy i przyjaciołom własnoręcznie wykonaną misą.

Pozostałe pomysły

Zobacz wszystkie

Sprawdź wyjątkowe okazje