Krok 1
Drewniane koraliki podziel na dwa zbiory. W jednym, który odłożysz do pojemnika, znajdą się najmniejsze koraliki tej samej wielkości. Pozostałe potraktuj złotą farbą w sprayu i pozostaw do wyschnięcia.
Zobacz, jak stworzyć słodkie bombki!
Drewniane koraliki podziel na dwa zbiory. W jednym, który odłożysz do pojemnika, znajdą się najmniejsze koraliki tej samej wielkości. Pozostałe potraktuj złotą farbą w sprayu i pozostaw do wyschnięcia.
W tym kroku sięgnij po te najmniejsze koraliki. Pamiętaj, że muszą być tej samej wielkości. Nawlecz je na drucik florystyczny. Długość gotowej dekoracji powinna być taka, aby – po zamknięciu okręgu – w środku zmieściła się pralinka Ferrero Rocher. Dlatego, nawlekając drewniane kuleczki, przymierzaj powstały w ten sposób sznur korali do pralinki i sprawdza, czy jest wystarczająco długi. Kolejne możesz już robić na wzór pierwszego.
Po nawleczeniu niezbędnej liczby kulek na drut florystyczny, zamknij okrąg. Nie ucinaj zbyt krótko drutu. Będzie potrzebny do wykonania uszka zawieszki. Teraz za pomocą kleju na gorąco umocuj pralinki we wnętrzach koralikowych „bransoletek”. Możesz całość ozdobić małymi kokardkami lub np. obsypać brokatem.
Teraz wykorzystaj kulki pokryte wcześniej złotą farbą. Nawlecz je na złoty sznurek, zachowując albo symetryczny układ, gdzie największa kulka będzie w środku, a coraz mniejsze będą symetrycznie umieszczone po bokach. Możesz też zacząć od największej do najmniejszej. Istotne jest, by wszystkie zawieszki były skomponowane tak samo.
Koralikowe bombki i złote zawieszki umieść na gałęziach świerku lub sosny. Wstaw je wcześniej do wody, a zachowają świeżość. Jeśli zdecydujesz się na jodłowe gałęzie, będziesz długo cieszyć się tą dekoracją i dodatkowo pięknym zapachem.
Własnoręcznie przygotowane dekoracje możesz też powiesić na choince. Podziwiając własne dzieło, nie omieszkaj poczęstować się Ferrero Rocher. Ta nagroda Ci się należy.