Poczuj smak chwili zapomnienia…

Filiżanka aromatycznej kawy w doborowym towarzystwie pozwala zanurzyć się w świat błogiego relaksu. Ten płynny rarytas zasługuje więc wyjątkową oprawę i słodki dodatek w postaci... Giotto.

Kawa to nie tylko sztuka doboru najwyższej jakości świeżo palonych ziaren. To także umiejętność jej przyrządzania i podania w odpowiednim stylu. Aby cieszyć się pełnią smaku, warto pamiętać o designie, oryginalnej zastawie i kilku pomysłowych rozwiązaniach. Przedstawiamy inspiracje z Giotto, które wyczarują rozkosz delektowania się aromatyczną chwilą z bliskimi…

Sposoby podawania kawy. W czym podawać kawę?

Dbałość o szczegóły powinna towarzyszyć nam nawet w przypadku… serwowania kawy. Jeśli tylko dobierzemy właściwe naczynia i umiejętnie połączymy z wybranymi dodatkami, na pewno zachwycimy wszystkich swoich gości. Jak więc podawać kawę, by uczynić jej picie niecodziennym świętem?

Na początku warto zastanowić się, w jakim naczyniu podawać konkretny rodzaj kawy. Choć pierwszym, które kojarzy nam się z kawą, jest elegancka filiżanka, to może nim być również kubek czy wysoka szklanka.

Jeśli chcemy podać klasyk, czyli espresso (25-30 ml napoju), wybierzmy małą filiżankę (o pojemności ok. 50-70 ml) z grubej porcelany. Mocnej kawie zawsze powinna towarzyszyć szklaneczka z niegazowaną wodą. Co istotne, nie wszyscy piją gorzkie espresso, warto więc pamiętać, by na stole pojawiła się również cukierniczka i mała łyżeczka do kawy.

Serwując cappuccino, postawmy na filiżanki nieco większych rozmiarów. Filiżanka do takiej kawy powinna mieć pojemność od 150 do 180 ml. Do innych mlecznych wariacji w postaci latte czy frappe idealnie sprawdzą się wysokie, przezroczyste szklanki z długą łyżeczką lub słomką. Unoszącą się na powierzchni kawy piankę możemy dodatkowo ozdobić pokruszoną czekoladą lub orzechami z praliny Giotto. Z kolei czarną kawę americano oraz wiedeńską możemy podać zarówno w porcelanowej filiżance, jak i w eleganckim kubku.

Czytaj więcej: Niezapomniana pamiątka z wieczoru panieńskiego

Jak podawać kawę gościom?

Poza oczywistą ucztą dla kubków smakowych, elementem dopełniającym różnorodności doznań jest estetyka naczyń i… savoir-vivre podawania kawy.

Podstawę dekoracji stołu stanowi bezbłędnie wyprasowany obrus. Zarówno śnieżnobiały, jak i w kolorze, musi współgrać z dodatkami. Możemy zatroszczyć się także o eleganckie podkładki lub bieżnik. Nie zapominajmy o stylowych serwetkach, które możemy zamienić w małe dzieła sztuki. Ciekawa sztuka składania ich w fantazyjne konstrukcje wraz z pralinami Giotto pozwoli całkowicie odmienić oblicze stołu!

W aranżacji niezwykle ważny jest serwis do kawy. Filiżanki, talerzyki, widelczyki i łyżeczki powinny tworzyć spójną całość. Co istotne, warto wybrać komplet eleganckich filiżanek, który w zestawie posiada także mlecznik i cukiernicę. Naczynia powinny zostać ustawione tak, by każdy z gości miał do nich swobodny dostęp. Z kolei na środku stolika wyeksponujmy paterę ze słodkościami Giotto. Odpowiednie ułożenie sprawi, że nasz stół będzie uporządkowany i piękny.

Dekoracje nie powinny być przesadzone. Ciekawym elementem aranżacyjnym będą świeże, cięte kwiaty umieszczone w wazonie. Pamiętajmy jednak, aby całość nie zakłóciła gościom możliwości kontaktu wzrokowego. Nie zapominajmy również o odpowiednim oświetleniu stołu. Odpowiedniego klimatu nadadzą świeczniki bądź lampiony w stylu skandynawskim.

Kawa na świeżym powietrzu? Urządź kącik kawowy na balkonie!

A gdyby tak napić się ulubionej kawy na świeżym powietrzu? W końcu ciepłe dni to idealny czas, by przyjmować gości na tarasie czy w ogrodzie. Słońce, zapach kwiatów, a do tego mrożona kawa i praliny Giotto – brzmi jak idealny przepis na wspaniałe popołudnie. Picie kawy w przydomowym ogrodzie lub na balkonie to zresztą jedno z ulubionych zajęć Włochów, a jak wiadomo – Włosi słyną z umiejętności przygotowania doskonałej kawy.

Aby stworzyć stylową przestrzeń do letnich poczęstunków, warto na początku zadbać o wygodne meble, ładną zastawę i tekstylia w modne wzory.

Wystarczy już niewielki, okrągły stolik i kilka krzeseł przeznaczonych do użytkowania na zewnątrz (np. z metalu, rattanu lub impregnowanego drewna), by urządzić przytulny kącik kawowy w pięknym otoczeniu. Wygodną strefę wypoczynkową możemy stworzyć także z drewnianych skrzynek przykrytych poduszkami ogrodowymi, kolorowych puf lub nowoczesnych palet ogrodowych.

Przy spędzaniu wolnego czasu pod chmurką nieodzowna będzie zastawa stołowa. W tym przypadku sprawdzą się gładkie filiżanki w klasycznej bieli lub ecru. Charakteru dopełnią spodki pod naczynia, talerze deserowe, odpowiednie sztućce, tj. łyżeczki do kawy i widelczyki do deseru oraz patera, na której umieścimy Giotto. Praliny doskonale zrównoważą smak kawy.

Kawę mrożoną podaje się z kolei w wysokich szklankach – prostych lub zwężanych u dołu. Warto, aby uwagi od schłodzonego napoju nie odrywały dodatkowe ozdoby czy aplikacje naczynia. Dodatkiem może – ale nie musi – być słomka (nie plastikowa – wszak chcemy dbać o naszą planetę).

Dobrze jest zatroszczyć się o pozostałe aspekty aranżacji stołu w ogrodzie. Na początku wybierzmy obrus, który odpowiednio dobrany dopełni artystycznego dzieła dekoracji (Włoszki, które są przywiązane do tradycji, z pewnością postawiłyby na ten element). W zestawieniu z gładką porcelaną najlepiej będzie pasował wzorzysty, w letnich barwach. Możemy również postawić na wszelkiego rodzaju podkładki i bieżniki, które na świeżym powietrzu nie tylko doskonale wyglądają, ale są również bardzo praktyczne.

Pośród dodatków i akcesoriów zdobiących nasz stół nie może zabraknąć lnianych lub bawełnianych serwetek. Ponadto kącik kawowy możemy udekorować klimatycznymi akcesoriami – lampkami cotton balls, girlandami żarówek, lampionami czy roślinami doniczkowymi.

Zwieńczenie zabiegów estetycznych może stanowić bukiet z żywych kwiatów umieszczony w wazonie, który wprowadzi ciepłą atmosferę. W końcu picie ulubionej kawy zasługuje na prawdziwą celebrację!

Świat kawy skrywa wiele tajemnic. Aby w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem, warto więc pamiętać o słodkich specjałach Giotto…

Czytaj więcej: Gratulacje dla przyszłej Babci! Czas na słodkie rozpieszczanie

Inne inspiracje

Poezja smaku w filiżance

Filiżanka ulubionej kawy w ciągu dnia to wyjątkowy rytuał. Sprzyja chwilom błogiego relaksu, przenosi w najdalsze zakątki świata, a aromatyczny smak napoju pobudza nas do życia. Luksusowy rarytas zasługuje więc na piękną oprawę i słodki akcent w postaci… Giotto.

Czytaj więcej
Zobacz wszystkie

Sprawdź wyjątkowe okazje