Sprawdzone sposoby parzenia kawy

Metody parzenia kawy są przeróżne. Możemy więc wybrać taką, jaka pasować będzie do naszych preferencji smakowych. Niezależnie jednak od tego, jakie rodzaje parzenia kawy wybierzecie, ważna jest jedna zasada – ziarna muszą być dobrej jakości, a woda o odpowiednim pH. Nie ma znaczenia, czy będzie to kawa w dripie, czy też wybierzecie alternatywne metody parzenia kawy – zawsze najważniejszy jest dobrej jakości surowiec. Podpowiadamy, jak uzyskać boski napar, który będzie najlepszą oprawą dla wykwintnego smaku pralinek Giotto.

Skąd na naszych stołach wzięła się kawa? Jedna z legend mówi, że już ok. 850 r. n.e. młody pasterz z Etiopii o imieniu Kaldi (lub Kaldim) zauważył, że jego kozy po zjedzeniu pewnych jagód nabierają niezwykłej werwy. Wykorzystali tę obserwację etiopscy mnisi, ale surowe ziarna okazały się niezwykle gorzkie. Wrzucili je więc do ogniska. Paląca się kawa zaczęła wydzielać piękny zapach. Mnisi odważyli się przygotować napar ze spalonych ziaren. Dzięki nim zyskaliśmy więc napój, który pobudza, odgania sen, a połączony z aromatyczną pralinką Giotto wprawia w dobry humor na wiele godzin.

Metody parzenia kawy nie muszą być skomplikowane

Przez ponad tysiąc lat bardzo zmieniły się sposoby parzenia kawy. Są obecnie niezwykle różnorodne i pozwalają nam cieszyć się różnymi smakami i aromatami. Dlatego warto znać różne metody parzenia kawy, aby móc dostosować proces do własnych upodobań.

Jasne jest zapewne dla większości z was, jak zrobić kawę w ekspresie przelewowym. To jeden z najprostszych sposobów. Należy jednak pamiętać, by zarówno lejek, w który wkładamy filtr, jak i dzbanek były czyste i dobrze wypłukane. Dobrą praktyką będzie stosowanie do ich mycia łagodnych bezzapachowych detergentów.

Niebagatelne znaczenie ma też papierowy filtr, do którego wsypywana jest kawa. Rodzaje filtrów są dostosowane kształtem, wielkością i grubością do każdej metody parzenia kawy. Do ekspresu przelewowego stosowane są najczęściej papierowe filtry stożkowe, z dnem dopasowanym kształtem do dna zbiornika (lejka) na kawowy proszek. Po ułożeniu filtra w lejku, ale przed wsypaniem kawy, dobrze jest go przelać wrzątkiem, by pozbyć się „papierowego” zapachu, by nie wpłynął on na aromat naparu.

Czytaj więcej: Kwiaty, balony czy lampiony? Jak dobrać stylowe dekoracje domu na wesele

Odpowiedź na pytanie, jak zrobić kawę w ekspresie ciśnieniowym, szczególnie takim wyposażonym we własny młynek, jest jeszcze prostsza. W tym wypadku wystarczy zadbać o jakość kawy i… wody. Woda powinna mieć odczyn ph od 5,5 do 7. Zbyt twarda spowoduje, że napar będzie mało aromatyczny, a zbyt miękka poskutkuje tym, kawa nabierze niepożądanej kwaśności.

Dysponując urządzeniem z własnym młynkiem, nie zastanawiajcie się, jak zrobic kawe w ekspresie z kawy mielonej. Taki eksperyment może skończyć się źle. W przypadku automatycznego ekspresu ciśnieniowego wsypujemy ziarna do młynka, ekspres je mieli, odważa i zaparza odpowiednią ilość. Wsypanie kawy mielonej do zbiornika na ziarna może zapchać młynek lub nawet go uszkodzić. Jeśli jednak macie swój ulubiony rodzaj kawy, która sprzedawana jest wyłącznie w postaci zmielonej, a nie chcecie rezygnować ze sprzętu z młynkiem, to wybierzcie takie urządzenie, które oferuje obydwie funkcje, czyli mielenie i osobny podajnik na kawę mieloną.

Dylematu związanego z wyborem: mielona czy w ziarnach, nie będą mieć ci którzy, wiedzą, jak parzyć kawę w ekspresie kolbowym. Ale jak zrobić kawę w ekspresie kolbowym, by faktycznie wykorzystać cały drzemiący w niej potencjał i móc z satysfakcją wypić napar doskonały, podbijając jego gorycz słodyczą pralinki Giotto?  Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, a dokładnie w odpowiednio drobnym zmieleniu ziaren, a potem stosownym ich ubiciu w kolbie. Kawa powinna być drobno zmielona, ponieważ jej kontakt z wodą pod ciśnieniem będzie krótki, a proszek ubity tak, by jego powierzchnia była gładka i twarda.


Gdy już wiecie, jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym, podpowiemy, że nie musi być to wcale kawa podawana na gorąco. Tego rodzaju napar świetnie sprawdzi się jako baza np. do caffe latte, czyli wersji na ciepło, lecz z dużą ilością mleka lub do ice caffe, czyli kawy mrożonej. Aby uzyskać chłodny napój, wystarczy wystudzić napar, przelać go do wysokiej szklanki, dorzucić kilka kostek lodu i całość uzupełnić zimnym mlekiem. Część osób poczuje pokusę, by dołożyć również kulkę lodów, ale my proponujemy lepsze rozwiązanie. Kawę pozostawcie gorzką, a słodycz uzupełnijcie pralinkami Giotto. Wytrawny napój i orzechowe wnętrze pralinek Giotto to w upalny dzień duet wymarzony.

Jak zaparzyć kawę we french pressie i czy może to być espresso?

Alternatywne metody parzenia kawy, np. parzenie kawy w dripie lub za pomocą prostego urządzenia typu french press, stają się coraz bardziej popularne wśród miłośników tego napoju.

French press jest prostą alternatywą dla ekspresów ciśnieniowych. Pozwala zaparzyć kawę bez fusów, a niewielkie ciśnienie uzyskiwane jest przez ręczne naciśnięcie tłoka. Informacji, jak parzyc kawe we french pressie jest w sieci sporo. Należy jednak mieć na względzie kilka istotnych szczegółów. Przed parzeniem kawy należy do french pressu wlać gorącą wodę, aby rozgrzać naczynie. Potem wodę trzeba wylać, na dno wsypać dość grubo mieloną kawę, ok. 6 g na 100 ml gorącej wody. Woda powinna mieć temperaturę ok. 90 st. Nie może być więc to wrzątek. Wody powinno być tyle, by zakryła kawę, nie więcej. Po 30 sekundach dolewamy docelową ilość płynu i dopiero po ok. 3 minutach powoli naciskamy tłok. Kawa jest gotowa, by towarzyszyć delektowaniu się orzechową pralinką Giotto. A jak zrobić espresso we french pressie? Po prostu ograniczając ilość wody wlewanej do urządzenia.

Kawa w dripie łagodnie pobudza

Równie łatwe jest parzenie kawy w dripie. Osobom preferującym napój mniej intensywny, nie tak mocny jak klasyczne espresso, kawa parzona w dripie będzie zapewne bardziej smakować. Drip (lub dripp, ew. driper) to niewielkie naczynie, kształtem przypominające szeroki lejek, z dziurkami w dnie. Inaczej niż we french pressie ziarna powinny być zmielone drobno. Drip stawiamy bezpośrednio na naczyniu, do którego będzie przelewać się kawa, lub w specjalnym uchwycie, tak ja widzicie to na zdjęciu.

Następnie wkładamy filtr, wsypujemy kawę i wlewamy gorącą, lecz nie wrzącą wodę. Papierowy filtr zatrzymuje pył i część olejów zawartych w kawie. Dzięki temu właśnie napar z dripa jest tak klarowny i orzeźwiający.

Popularność zyskują też aeropressy. Kto wie, jak zaparzyć kawę we french pressie, też poradzi sobie z aeropressem, gdyż zasada jest podobna. Tutaj też mamy do czynienia z ręcznie naciskanym tłokiem. Aeropress przypomina dużą strzykawkę, składa się bowiem z cylindra, do którego wsypuje się mieloną kawę i zalewa ją potem wodą. Filtry do aeropresu są cienkie i o średnicy cylindra. W następnym kroku cylinder zamykany jest szczelnym tłokiem, zakończonym gumową uszczelką, chwilę czekamy i przetłaczamy kawę do kubka lub filiżanki.

Niezależnie od tego, jaką metodę parzenia kawy wybierzecie, pamiętajcie, że ostatnim, najważniejszym etapem tego procesu jest dokonanie wyboru – jedna pralinka Giotto czy dwie? W rytuale parzenia kawy nic nie jest bowiem ważniejsze niż towarzystwo, w jakim ją wypijemy. A najlepszym będą zawsze pralinki Giotto.

Czytaj więcej: Przyjęcie w stylu marynarskim, rustykalnym czy boho? Baby shower może mieć różne motywy.

Inne inspiracje

Ozdoby wielkanocne DIY – wybierz coś dla siebie. Przedstawiamy dwa pomysły na oryginalne dekoracje

Twój dom zasługuje na coś absolutnie wyjątkowego. Przygotuj jedyne w swoim rodzaju ozdoby wielkanocne. Zrób to samodzielnie, a zyskasz oryginalną dekorację i ogromną satysfakcję.

Czytaj więcej

Stroiki wielkanocne z żywych kwiatów. Dwie propozycje – wybierz najlepszą dla Twojego wnętrza

Takiej dekoracji nie ma nikt. Każda ozdoba, jeśli wykonasz ją od początku do końca samodzielnie, będzie niepowtarzalna, szczególnie gdy w grę wchodzą rośliny. Zobacz, jak zrobić kompozycje wielkanocne z żywych kwiatów.

Czytaj więcej
Zobacz wszystkie

Sprawdź wyjątkowe okazje