Sprawdzone sposoby parzenia kawy
Metody parzenia kawy są przeróżne. Możemy więc wybrać taką, jaka pasować będzie do naszych preferencji smakowych. Niezależnie jednak od tego, jakie rodzaje parzenia kawy wybierzecie, ważna jest jedna zasada – ziarna muszą być dobrej jakości, a woda o odpowiednim pH. Nie ma znaczenia, czy będzie to kawa w dripie, czy też wybierzecie alternatywne metody parzenia kawy – zawsze najważniejszy jest dobrej jakości surowiec. Podpowiadamy, jak uzyskać boski napar, który będzie najlepszą oprawą dla wykwintnego smaku pralinek Giotto.
Skąd na naszych stołach wzięła się kawa? Jedna z legend mówi, że już ok. 850 r. n.e. młody pasterz z Etiopii o imieniu Kaldi (lub Kaldim) zauważył, że jego kozy po zjedzeniu pewnych jagód nabierają niezwykłej werwy. Wykorzystali tę obserwację etiopscy mnisi, ale surowe ziarna okazały się niezwykle gorzkie. Wrzucili je więc do ogniska. Paląca się kawa zaczęła wydzielać piękny zapach. Mnisi odważyli się przygotować napar ze spalonych ziaren. Dzięki nim zyskaliśmy więc napój, który pobudza, odgania sen, a połączony z aromatyczną pralinką Giotto wprawia w dobry humor na wiele godzin.
Jasne jest zapewne dla większości z was, jak zrobić kawę w ekspresie przelewowym. To jeden z najprostszych sposobów. Należy jednak pamiętać, by zarówno lejek, w który wkładamy filtr, jak i dzbanek były czyste i dobrze wypłukane. Dobrą praktyką będzie stosowanie do ich mycia łagodnych bezzapachowych detergentów.
Niebagatelne znaczenie ma też papierowy filtr, do którego wsypywana jest kawa. Rodzaje filtrów są dostosowane kształtem, wielkością i grubością do każdej metody parzenia kawy. Do ekspresu przelewowego stosowane są najczęściej papierowe filtry stożkowe, z dnem dopasowanym kształtem do dna zbiornika (lejka) na kawowy proszek. Po ułożeniu filtra w lejku, ale przed wsypaniem kawy, dobrze jest go przelać wrzątkiem, by pozbyć się „papierowego” zapachu, by nie wpłynął on na aromat naparu.
Czytaj więcej: Kwiaty, balony czy lampiony? Jak dobrać stylowe dekoracje domu na wesele
Skąd na naszych stołach wzięła się kawa? Jedna z legend mówi, że już ok. 850 r. n.e. młody pasterz z Etiopii o imieniu Kaldi (lub Kaldim) zauważył, że jego kozy po zjedzeniu pewnych jagód nabierają niezwykłej werwy. Wykorzystali tę obserwację etiopscy mnisi, ale surowe ziarna okazały się niezwykle gorzkie. Wrzucili je więc do ogniska. Paląca się kawa zaczęła wydzielać piękny zapach. Mnisi odważyli się przygotować napar ze spalonych ziaren. Dzięki nim zyskaliśmy więc napój, który pobudza, odgania sen, a połączony z aromatyczną pralinką Giotto wprawia w dobry humor na wiele godzin.
Metody parzenia kawy nie muszą być skomplikowane
Przez ponad tysiąc lat bardzo zmieniły się sposoby parzenia kawy. Są obecnie niezwykle różnorodne i pozwalają nam cieszyć się różnymi smakami i aromatami. Dlatego warto znać różne metody parzenia kawy, aby móc dostosować proces do własnych upodobań.Jasne jest zapewne dla większości z was, jak zrobić kawę w ekspresie przelewowym. To jeden z najprostszych sposobów. Należy jednak pamiętać, by zarówno lejek, w który wkładamy filtr, jak i dzbanek były czyste i dobrze wypłukane. Dobrą praktyką będzie stosowanie do ich mycia łagodnych bezzapachowych detergentów.
Niebagatelne znaczenie ma też papierowy filtr, do którego wsypywana jest kawa. Rodzaje filtrów są dostosowane kształtem, wielkością i grubością do każdej metody parzenia kawy. Do ekspresu przelewowego stosowane są najczęściej papierowe filtry stożkowe, z dnem dopasowanym kształtem do dna zbiornika (lejka) na kawowy proszek. Po ułożeniu filtra w lejku, ale przed wsypaniem kawy, dobrze jest go przelać wrzątkiem, by pozbyć się „papierowego” zapachu, by nie wpłynął on na aromat naparu.
Czytaj więcej: Kwiaty, balony czy lampiony? Jak dobrać stylowe dekoracje domu na wesele